Kies voor Viscollageen.
Kies voor Kwaliteit!

Als je een collageen supplement gaat kopen, let dan op waar deze van gemaakt is. De kwaliteit van viscollageen is namelijk veruit het best.

Viscollageen bestaat voornamelijk uit Type 1 en Type 3 collageen (maar bevat ook wel type 2). Het grote voordeel van viscollageen ten opzichte van collageen uit runderen of kip is dat viscollageen tot 1,5 keer beter wordt opgenomen door je lichaam. Dat komt omdat viscollageen de structuur van de menselijke cel het dichtst benadert en een laag moleculair gewicht heeft. Stoffen met een lager gewicht worden altijd beter in het bloed opgenomen door de darmen.

Je lichaam kan daarom viscollageen gemakkelijker opnemen dan collageen afkomstig van andere bronnen. Viscollageen bevat bovendien de grootste verscheidenheid aan aminozuren. De meeste collageen producten die van varken, kip, ei of runderen gemaakt worden, bevatten van nature maar 2 tot 6 aminozuren. Sommige producten claimen meer aminozuren te bevatten, maar die worden dan apart aan het product toegevoegd. In viscollageen zitten alle 20 aminozuren die ook in onze cellen zitten.

Viscollageen: alle aminozuren

Mardanti Collageen bevat alle 20 aminozuren die je lichaam nodig heeft.Op de verpakking staan er 17 vermeld; van 3 is de concentratie net iets te laag om het op de verpakking te mogen vermelden. Maar ze zitten er wel alle 20 in!

Ook binnen de verschillende merken viscollageen bestaat er nog verschil in kwaliteit. Collageenproducten uit Azië worden veelal gemaakt van Pangasius vis uit de zwaar vervuilde Mekong rivier, waar vissen in ondiep water een stressvol bestaan leven. Mardanti Collageen wordt in Europa geproduceerd van pangasius en tilapia uit de Stille en Atlantische Oceaan.

De vissenhuid waar Mardanti Collageen van wordt gemaakt, bevat een unieke chemische en fysieke weerstand, omdat deze vissen qua temperatuur, diepte en druk onder extreme omstandigheden leven.

Tot slot is aan Mardanti Collageen uniek dat de aminozuren in de kleinst mogelijke ketens ‘geknipt’ zijn, waardoor de collageen nog makkelijker opneembaar is, en snel werkt. Dit is bijzonder, want collageen is van zichzelf een vrij stug eiwit, dat moeilijk te verteren is. Door de collageen op te knippen in de kleinst mogelijke deeltjes, kan het makkelijker in het bloed worden opgenomen, waardoor het sneller in de cellen van het hele lichaam terecht komt, en de werking des te effectiever is.

Mardanti smaakt natuurlijk niet naar vis, maar heeft een heerlijke aardbeien smaak!

Bestel Viscollageen

Wat zijn de verschillen en overeenkomsten?

Collageen is per definitie een dierlijk product. Je zult in plantaardige bronnen dus geen collageen aantreffen. Er zijn verschillende soorten collageen te verkrijgen die afkomstig zijn van verschillende dierlijke bronnen (denk aan runderen, varkens, kippen en vis).

Het collageen dat wordt verkregen uit de pezen, botten, huiden, bindweefsels en het kraakbeen van deze dieren bestaat uit verschillende collageen typen:

 • Huid bevat Type I en Type III
 • Pezen bevatten alleen type I
 • Kraakbeen bevat Type II
 • Afhankelijk van de oorsprong van de collageen bevat een collageen product dus bepaalde typen collageen.

Twee veel gebruikte soorten zijn viscollageen en rundercollageen. In dit artikel gaan we de overeenkomsten en verschillen bespreken tussen deze twee soorten.

De Productie van Rundercollageen

Rundercollageen wordt verkregen uit runderen en is de meest gebruikte bron voor collageen supplementen.

Wanneer runderen zijn verwerkt voor vleesproducten dan worden de huiden gebruikt om collageen eiwitten (gelatine) van te maken. Tijdens dit proces wordt deze gelatine kleiner gemaakt tijdens een proces dat hydrolisatie heet.

Tijdens dit proces wordt het collageen behandeld met speciale enzymen die ook wel proteasen of peptidasen worden genoemd. Deze enzymen breken het collageen af tot collageen peptiden.

Dit wordt ook wel gehydroliseerd collageen genoemd of collageen hydrolysaat.

Het resultaat is een uiterste fijn poeder dat gemakkelijk oplost in drankjes, koud of warm. Dit in tegenstelling tot reguliere gelatine dat alleen oplost als het in aanraking komt met warme vloeistoffen.

Hoe rundercollageen werkt

Rundercollageen bestaat voornamelijk uit Type I en Type III collageen. Deze twee soorten collageen spelen een grote rol in de groei en het herstel van botten en de huid.

Belangrijk bij de aanmaak van lichaamseigen collageen is vitamine C, daarnaast heeft het lichaam een voorraad aan aminozuren zoals glycine en proline nodig.

Een van de voedingsbronnen die het rijkst is aan deze specifieke aminozuren is collageen!

Door collageen hydrolisaat te gebruiken voorzie je je lichaam dus van de juiste bouwstoffen om het herstel en aanmaak huid, haar, nagels, pezen en botten te verstevigen en ondersteunen.

Onderzoeken hebben onder anderen de volgende gezondheidsvoordelen vastgesteld bij het gebruik van rundercollageen:

 • Verbeterde gezondheid van het darmstelsel. Collageen is rijk aan glutamine. Dit aminozuur kan de symptomen van een lekkende darm tegengaan. Dit specifieke aminozuur is namelijk betrokken bij het herstel van de darmwand en kan kleine gaatjes in de darmwand repareren.
  Beter herstel van intensieve sporttrainingen vanwege aanwezige aminozuren in collageen
 • Collageen kan je spierkracht verbeteren. Collageen kan het gebruik van energiedeeltjes genaamd ATP in je lichaam efficiënter doen verlopen. Dit zorgt voor een verbeterde spierkracht.
 • Verminderde gewrichtspijn. Rundercollageen kan de aanmaak van kraakbeen stimuleren. Kraakbeen is het weefsel dat een dempende functie heeft in gewrichten. Het vormt een kussentje tussen gewrichten en zorgt zo voor een soepel gewrichtsfunctie.

Naast de bovenstaande bevindingen zijn er verschillende onderzoeken die het aminozuur glycine en collageen hydrolisaat koppelen aan:

 • Stralende Huid
 • Gezond en Glanzend Haar
 • Sterke Nagels
 • Minder Gewrichtspijn
 • Vetvrije Massa
 • Betere spijsvertering

We hebben nu de productiemethode van rundercollageen besproken en daarnaast ook de wetenschappelijke ondersteunde gezondheidsvoordelen op een rijtje gezet. Maar hoe zit het dan met collageen die afkomstig is uit de zee?

Het is tijd om viscollageen te bespreken.

Bestel Mardanti

De Productie van Viscollageen

Van oudsher worden er al soepen en bouillons getrokken van visbeenderen door mensen uit verschillende traditionele culturen.

Vooral in het tijdperk dat de mens nog een jager-verzamelaar was werden dieren van kop tot staart gegeten. De mensen maakte volledig gebruik van alles wat een gevangen zoogdier te bieden had, hetzelfde gold dus voor de visvangst.

Onze Paleo-voorouders aten organen, kraakbeen, beenmerg én spiervlees. Dit betekent dat zij ook meer dierlijk collageen binnenkregen via hun dieet.

Veel mensen houden het deze dagen bij een biefstukje, kipfiletje of een karbonade. Vleesconsumptie bestaat voornamelijk uit spiervlees dus. Ook bij de consumptie van vis is dit het geval.

Een lekker stuk zalmfilet, kibbeling, kabeljauwfilet, paling. Veel mensen beschouwen het als delicatessen, maar dan wel zonder de graatjes en botjes!

Organen, bindweefsels en botjes worden bijna niet gegeten. Daarom worden er bijvoorbeeld capsules met levertraan gemaakt uit kabeljauwlever. Op deze manier krijgen mensen toch de waardevolle vetzuren binnen uit de lever van een vis.

Hetzelfde geldt voor de huid, botjes en graatjes van vissen. Hier wordt viscollageen van gemaakt.

Het productieproces is gelijk aan dat van rundercollageen. De delen van de vis die normaliter worden weggegooid, zoals de huiden, worden ook gehydrolyseerd door middel van de protease-enzymen.

Hoe viscollageen werkt

De werking van viscollageen is gelijk aan die van rundercollageen. Het ondersteunt de productie van lichaamseigen collageen door de cruciale bouwstoffen te leveren in de vorm van aminozuren.

Vergeleken met rundercollageen bevat viscollageen voornamelijk Type I collageen. Daarnaast is viscollageen rijk aan hydroxyproline. Dit aminozuur is een belangrijk onderdeel van de huid, de wanden van bloedvaten en andere bindweefsels.

Er zijn onderzoeken gedaan naar de werkzaamheid van viscollageen en zij lieten de volgende resultaten zien:

 • Gezondere huid. Viscollageen liet in onderzoek zien dat het kan helpen bij het verbeteren van de vochtigheid van de huid en daarmee helpt het ook tegen de schadelijke effecten van UV-straling in zonlicht
 • Minder rimpelvorming. Het gebruik van viscollageen kan bijdragen aan een betere elasticiteit van de huid en daarmee rimpelvorming tegengaan.
 • Werking als antioxidant. Viscollageen bevat eiwitdeeltjes die als antioxidant kunnen werken. Antioxidanten kunnen schadelijke stoffen in je lichaam neutraliseren hiermee celveroudering tegengaan.
  Duidelijk is dus dat viscollageen een bewezen werkzaamheid kent.

Daarnaast zijn er ook studies die aanstippen dat de collageen peptiden uit viscollageen nog iets kleiner zijn dan de peptiden die afkomstig zijn uit rundercollageen. Dit komt de opneembaarheid ten goede .

2+1 Gratis Actie